Drink groen met duurzame thee!

 

Wereldwijd drinken we zo’n 3 koppen thee per dag. Er wordt vaak gedacht dat elke thee duurzaam is omdat het een biologisch product is, maar vaak weten we niet waar de thee vandaan komt. Niet elke thee wordt namelijk duurzaam geproduceerd! In dit blog vertellen wij je precies wat duurzame thee is en geven we je tips voor thuis!

Milieu impact van thee

Thee wordt voornamelijk geproduceerd in Azië en Afrika. De warme, vochtige en hooggelegen gebieden bieden de perfecte omstandigheden voor een theeplantage. De biodiversiteit in deze gebieden is op dit moment nog hoog, maar wordt in gevaar gebracht door de aanleg van theeplantages. Bij duurzame theeplantages wordt dit gecompenseerd door het planten van bomen om de biodiversiteit te behouden.

Arbeidsomstandigheden

Omdat het verbouwen van thee zeer arbeidsintensief is levert het veel werkgelegenheid op voor de omwonende arbeiders. Thee wordt namelijk met de hand geplukt en verwerkt. Bij de productie van duurzame thee wordt de arbeiders een eerlijk loon uitbetaald en werken ze in goede werkomstandigheden. Ook worden de arbeiders niet blootgesteld aan gevaarlijke bestrijdingsmiddelen!

Keurmerk

Voor verschillende producten bestaat er ondertussen een keurmerk dat verzekert dat het product is geproduceerd met aandacht voor de omstandigheden van de arbeiders, de impact op het milieu en eerlijke handel. Op de verpakking van thee kun je dit keurmerk ook vinden. Let dus goed op wanneer je thee koopt in de winkel!

 

Tips voor thuis

-          Gebruik losse thee in plaats van theezakjes, dit kun je bijvoorbeeld doen met een [theefilter]

-          Thee op maat zetten: kook niet meer water dan je nodig hebt

-          Koop een goede theepot [waarin je thee lang warm blijft]

-          Kies voor thee met een keurmerk

-          Kies voor thee met minder verpakkingsmateriaal

-          Koop voor het bewaren van thee een theedoos van duurzaam hout, zoals [bamboe theedozen]