Groene thee soba noedels met pittige tijgergarnalen en shiitake

 
Haal het verre oosten in huis met dit recept voor groene thee soba noedels met pittige tijgergarnalen en shiitake. Bij dit gerecht raden wij aan om pittige Chinese thee te serveren voor een extra smaaksensatie. Wil je de look helemaal afmaken? Dan kun je niet zonder een gietijzeren, Aziatische theepot! Serveer de thee en de noedels in stijl en geniet van het verre oosten!
 

Ingrediënten (4 porties):

• 280 gr groene thee soba noedels

• 12 tijgergarnalen

• 150 gr shiitakes 

• 100 gr enoki paddenstoelen

• 3 rode pepers

• 2 theelepels chilivlokken

• Sap van een halve limoen

• 3 teentjes knoflook

• 4 bosuitjes

• 1 eetlepel sesamzaadjes

• Verse gember (8-10 plakjes)

• 2 theelepels zonnebloemolie

• 1 theelepel sesamolie

• 8 gr losse Chinese thee  

 

Bereiding:

  1. Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking. Giet ze daarna af en spoel onder koud water. Zo voorkom je dat de noedels aan elkaar gaan plakken.
  2. Snijd de rode pepers en bosuitjes in dunne schijfjes. Verwijder de schil van de knoflook en snijd de teentjes fijn. Schil ook de verse gember en snijd in ongeveer 8-10 dunne plakjes. Deze kun je toevoegen naar smaak.
  3. Doe de zonnebloemolie in een grote wokpan en verwarm op middelhoog vuur. Doe de knoflook, twee van de gesneden rode pepers, zes plakjes gember (naar smaak), de sesamolie en één theelepel chilivlokken in de pan. Bak gedurende één minuut goed door.
  4. Voeg de shiitakes, de enoki paddenstoelen en de tijgergarnalen toe aan de wok. Bak ongeveer 2-3 minuten goed aan. Let op: de tijgergarnalen moeten lichtroze/oranje van kleur zijn, dan zijn ze gaar. Haal daarna de pan van het vuur.
  5. Verdeel de noedels over vier kommen en verdeel de paddenstoelen en tijgergarnalen.
  6. Strooi de sesamzaadjes en de gesneden bosui over het gerecht en verdeel het sap van de limoen over de vier kommen.

 

Pittige Chinese thee

Serveer de noedels met een pittige Chinese thee als smaakversterker! Breng één liter water aan de kook in een pan. Voeg de losse Chinese thee, één theelepel chilivlokken, de rest van de gember en rode peperschijfjes naar smaak toe. Kook nog eens twee minuten en haal daarna de pan van het vuur. Laat de thee nog acht minuten trekken. Zeef de thee en serveer in vier theekommen.

 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook ons blog over tea & food pairing!