Thee bij het kerstdiner

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je het Kerstdiner aan het plannen bent, maar geloof me: thee bij het eten kan net zo feestelijk en smaakverhogend werken als wijn. Mijn gasten zijn me er elk jaar in ieder geval weer dankbaar voor. Iedereen is namelijk nog fris en helder, zo tegen het dessert, en de sfeer is doorgaans uitgelaten, energiek. Er wordt ook wel wijn gedronken, maar minder, juist omdat ook de theeën een smaakversterkend effect hebben op het eten. Probeer het zelf maar; je zult versteld staan. Waar moet je op letten?
Bepaal eerst de gerechten. Bouw die op van licht naar sterk wat intensiteit betreft. Naast een sterk gekruid gerecht kun je het best een stevigere thee zetten, omdat de thee anders wordt weggeblazen door de specerijen. Tussendoor kun je heel goed een witte thee schenken; die reinigt de mond, waardoor de smaakpapillen weer in neutrale stand worden gezet. eem wijn als leidraad
Witte wijn? Vertaal die naar witte, groene, gele of licht geoxideerde oolong. Rosé of sherry? Neem een frisse, lichte thee, bijvoorbeeld een Darjeeling First Flush, een licht tot hooguit half geoxideerde oolong of een Nilgiri zwarte thee. Lichte rode wijn? Kies een wat mildere, fruitigere zwarte thee, bijvoorbeeld een Ceylon, Darjeeling, Golden Yunnan, Jin Jun Mee, Rooibos, jasmijnthee of raw Pu Er. Zware rode wijnen en port vinden een krachtige theegenhanger in lang geoxideerde en geroosterde oolongs, Assam thee, Afrikaanse en Indonesische thee, cooked Pu Er of Keemun, Lapsang Souchong. Die laatste is trouwens ook een heel fijn digestief, vooral samen met Cognac, Armagnac of Whisky. Dun-medium-vol 
Let ook op de complexiteit van je gerechten. Heb je een zwaar, stevig gerecht, dan zul je een thee nodig hebben die daar tegenop kan, ééntje met body en pit dus, maar ook met een ingebouwde frisheid, om balans te krijgen. Bij een mild, zacht en/of fris smakend gerecht kan een thee met minder body toe, die frisheid en eventueel een zweempje bitter heeft en droog is. De wat wrangere, droge theeën kunnen heel goed bij romige gerechten; daar worden ze een stuk zachter en zoeter van. De theeën bedoel ik. Schenk de thee vanuit een mooie theepot in hoge wijnglazen; die kunnen dat prima hebben en het staat wel zo feestelijk. Schenk dezelfde hoeveelheid als wijn; geen volle glazen dus. Bijschenken kan natuurlijk altijd. Fijne Kerstdagen!