Wat is matcha thee?
- By Alice (BMG)
- 12 mei 2025
Wat is matcha thee?
Matcha thee is een groene thee die wordt gemaakt van speciaal geteelde en gemalen theeblaadjes van de Camellia sinensis. Deze plant wordt gebruikt voor allerlei soorten thee. Het verschil met ‘gewone’ thee zit in de teeltmethode en verwerking. Zo wordt de Camellia sinensis bij matcha thee voor de oogst nog enkele weken in de schaduw gezet. De bladeren ontwikkelen hierdoor meer chlorofyl en aminozuren. Hier komt ook de karakteristieke smaak en kleur vandaan. Daarnaast worden de jonge bladeren voor matcha gestoomd, gedroogd en tot fijn poeder gemalen.
Waar komt matcha thee vandaan?
Matcha thee is een groene thee met een unieke en sterke smaak. Dat is niet het enige bijzondere aan matcha thee: het heeft namelijk ook een bijzondere bereidingswijze. Hoe is dat zo ontstaan? Matcha thee komt uit Kyoto, een regio in Japan. Maar eigenlijk begon het allemaal in China. Tussen 960 en 1279 was het namelijk populair om poedervormige thee te maken van gestoomde en gedroogde theeblaadjes. Toen een aantal Japanners in China in aanraking kwamen met matcha, is matcha thee verder in Japan ontwikkeld. Zo heeft de voorbereiding van matcha thee veel invloed op de smaak. Het poeder wordt met water (van 60 tot 70 °C) opgeklopt tot een schuimige thee. Als het te lang wordt opgeklopt, kan de thee te bitter smaken. Matcha thee is in Japan nog steeds traditie bij theeceremonies en wordt geserveerd met Japanse zoetigheden.


Is matcha groene thee gezond?
Er wordt gezegd dat matcha thee gezonder is dan thee die eerst moet trekken, omdat het hele blad wordt geconsumeerd (in de vorm van thee). Hierdoor bevat matcha thee meer antioxidanten, cafeïne L-theanine (stof die ontspanning bevordert). Verder zou het je metabolisme versnellen en ondersteunen bij het ‘ontgiften’ van je lichaam. Omdat er geen grootschalige onderzoeken zijn gedaan naar de gezondheidsvoordelen bij mensen, worden deze voordelen niet officieel bevestigd. Wel wordt matcha gezien als een gezonde drank, mits er geen suiker aan toe wordt gevoegd.
Hoe drink je matcha thee?
Met matcha poeder kun je thuis eenvoudig matcha thee maken. Pak een theekom en vul met kokend water om de kom warm te maken. Laat het 1 minuut staan en gooi het water daarna weer uit de kom. Zet ondertussen 70 ml water op, totdat het 80°C is. Zeef 1 tot 2 theelepels matchapoeder in de kom, voeg het water toe (let op: voeg geen kokend water toe, dan wordt het te bitter) en klop het mengsel met een bamboe klopper in een M-vorm totdat er een schuimlaag ontstaat. Schenk het vervolgens in een theemok. Fan van de groene kleur? Schenk het dan eens in een transparant theeglas van Bredemeijer. Dat ziet er superleuk uit. Wil je nog wat extra’s? Voeg er dan nog wat (kokos)melk aan toe.
Groene thee matcha
Matcha groene thee blijft uniek door de geschiedenis en bereidingswijze. Of je nu geniet van de uitgesproken smaak of nog even moet wennen: het is zeker de moeite waard om matcha thee eens te proberen. Experimenteer zelf ook eens met de bereidingswijze en toevoegingen. Zo geniet je van matcha op jouw manier.