Zo maak je brandnetelthee
- By Alice (BMG)
- 27 jun. 2025
Brandnetel is de plant die bekendstaat om het prikken. Maar wist je dat deze plant ook hartstikke lekker is in bijvoorbeeld je thee? Wees gerust: dit veroorzaakt geen prikkels. We vertellen je graag wat de voordelen zijn van brandnetelthee en hoe je het zelf kunt maken.
Is brandnetelthee gezond?
Brandnetelthee wordt gezien als een gezonde drank. Het zou namelijk je immuunsysteem versterken, helpen bij huidproblemen en je lichaam ontgiftigen. Door de hoge hoeveelheid antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen zou het ook kunnen helpen bij allergieën en spijsverteringsproblemen. Daarnaast bevat het verschillende vitamines en mineralen, denk aan magnesium, ijzer, vitamine A, C en K.


De basis van brandnetelthee
Het zal je vast niet verbazen dat de basis van brandnetelthee brandnetel is. Het blad van deze plant is verrassend lekker. Je kunt de bladeren zelf plukken uit de natuur, maar let goed op dat er geen pesticiden zijn gebruikt en dat het gebied vrij is van vervuiling en uitlaatgassen. Check? Pluk dan de bovenste blaadjes van jonge planten, die zijn het lekkerste. Doe hiervoor wel goede tuinhandschoenen aan, anders word je geprikt. Voor een pot brandnetelthee heb je ongeveer een handvol bladeren nodig. Een andere optie is om te kiezen voor kant-en-klare gedroogde brandnetelbladeren.
Hoe maak je brandnetelthee?
Spoel de verse bladeren altijd eerst goed af met koud water. De prikkelende werking van de brandnetel wil je natuurlijk niet proeven. Daarom is het belangrijk dat je de verse bladeren in kokend water laat weken. Breng water aan de kook en giet het in een grote theepot met filter. Stop wat bladeren in het filter en laat 5 tot 10 minuten trekken. Hoe langer je de thee laat trekken, hoe intenser de smaak wordt. Met een glazen theepot met filter kun je zien hoe sterk de thee wordt. Schenk de thee vervolgens in jouw favoriete theeglas of laat het afkoelen voor lekkere ijsthee.
Zoet of fris
Wil je de brandnetelthee iets zoeter maken? Voeg er dan wat honing aan toe. Wil je juist een frisse twist? Voeg dan wat gember, citroen of munt toe. Brandnetelthee is heel veelzijdig. Experimenteer daarom eens met verschillende kruiden en maak je eigen unieke brandnetelthee.
Bladeren drogen
Heb je brandneteltoppen over? Die kun je drogen zodat je ze later kunt gebruiken. Dep de bladeren droog met keukenpapier. Knip ze daarna in kleine stukjes en leg ze op een bakplaatje om te laten drogen. Leg een stuk keukenpapier over de bladeren heen en laat drogen op bijvoorbeeld de verwarming. En voilà: je hebt gedroogde brandnetels voor je volgende kop thee!