Chai Latte

 

Het woord ‘chai’ betekent letterlijk gewoon ‘thee’. In het Nederlands bedoelen we vaak de pittige, Indiase kruidenthee ‘massala chai’  als we het over chai thee hebben. Chai massala bestaat uit een blend van kruiden en specerijen. De blend kent geen vaste samenstelling, maar een aantal ingrediënten zitten vind je er altijd in terug; zwarte thee en kruiden zoals gember, kardemom, peper, kaneel en kruidnagel. Deze mix van kruiden zorgt voor een heerlijke warme en zoete smaak. In India drinken ze hun thee graag met een scheutje melk, zo ook de massala chai thee. In Nederland staat dat vaak op de kaart als ‘Chai Latte’. Latte betekent ‘melk’. Het romige van de melk vormt een goede combinatie met de warme en zoete specerijen in de thee. Een echte treat op een koude en regenachtige dag.

De massala chai blend kun je als losse thee of als theezakje kopen. Traditionele massala chai wordt echter gemaakt door de theeblaadjes, kruiden en specerijen te laten trekken in een pannetje gevuld met melk en/of water. Door deze manier van bereiden vang je alle mooie smaken van de kruiden in het water of de melk en krijgt de uiteindelijke thee een volle en intense smaak. Deze manier van bereiding kost iets meer tijd dan een theezakje, maar het is het zeker waard!

Wat heb je nodig? (voor 2 glazen)

  • 4 theelepels zwarte thee (of 2 zakjes zwarte thee)
  • 2 kardemom peulen
  • 2 kruidnagels
  • 1 steranijs
  • 1 peperkorrel
  • Een halve theelepel kaneel
  • Een halve theelepel gemberpoeder (of een stukje fijngesneden verse gember)
  • Een half vanillestokje
  • Een snufje nootmuskaat
  • 2 kopjes melk
  • Eventueel een beetje honing

Bereiding

  • Doe de kardamom, kruidnagel, steranijs en de peperkorrel in een vijzel en zorg dat alle kruiden gekneusd zijn.
  • Verwarm de melk in een pannetje op laag vuur.
  • Als de melk verwarmd is, voeg je de thee, de gekneusde kruiden en specerijen, het gemberpoeder, het vanillestokje, de nootmuskaat en de kaneel toe.
  • Laat het geheel 10 minuten zachtjes trekken. Zorg dat de melk niet kookt!
  • Pak een mooi, hoog glas, leg er een zeefje op en giet het mengel in. Voeg eventueel nog een lepeltje honing toe.

Je massala chai latte is klaar, enjoy!