Cocktails met thee

Door: Mariëlla Erkens

Dat je ook heerlijke cocktails en mocktails kunt maken met thee is al enige jaren bekend. Maar hoe doe je dat nu? Dat leg ik je in dit blog uit aan de hand van wat informatie en tips.

Het effect van thee in cocktails
Vaak vragen mensen mij waarom ze thee zouden moeten toevoegen aan cocktails, als ze de thee zelf toch nauwelijks terugproeven. De kracht van thee zit hem in de smaakversterking die thee van nature heeft. Door thee als basis voor cocktails en mocktails te gebruiken, worden de andere ingrediënten intenser van smaak en het mondgevoel voller. We hebben dat getest door van een aantal cocktails elk twee varianten te maken die op alle onderdelen hetzelfde waren, behalve op de thee. Een was met thee gemaakt, de ander zonder. Die zonder thee bleek een stuk dunner en minder complex van smaak.

De kwaliteit van thee voor cocktails
Voor het maken van ijsthee en cocktails is een hoge kwaliteitsthee niet per se noodzakelijk. Het hangt er vanaf hoeveel ingrediënten je nog toe gaat voegen en of de nadruk moet liggen op de thee of de totale smaak. Zelf gebruik ik hoge kwaliteit thee voor sprankelende, bruisende cocktails met een ondersteunende rol voor fruit en andere smaakmakers. Bijvoorbeeld een lichte oolong als Tieguanyin met rijpe wilde perzik, dragon en bruiswater voor een elegante mocktail, met daaraan toegevoegd een maatje wodka en een drupje Triple Sec voor een cocktail. Als ik uitbundigere cocktails wil maken, met veel fruit, specerijen of verse kruiden, gebruik ik als basis theezakjes, soms ook met toegevoegde smaken als bosvruchten of perzik.

Waar je op moet letten
Zoek naar de juiste balans. Een te sterke smaakmaker kan nog weleens overheersend worden, denk aan rozemarijn, peper, basilicum, citroen of steranijs. Wees met elke krachtpatser zuinig. Je kunt altijd nog toevoegen, maar eruit halen is onmogelijk. Maak er geen potje van. Het gebruik van teveel smaakmakers zorgt eerder voor smaakvervlakking dan verrijking, domweg omdat er dan teveel in de mond gebeurt en het een kermis wordt aan smaken. Voor een cocktail geldt een minimum van 3 ingrediënten. Er is geen echt maximum, maar mijn advies: niet meer dan 7 à 8 in totaal, inclusief thee.

Cocktailartikelen
Voor het maken van cocktails is het wel zo leuk om als een echte barman/barvrouw aan de slag te gaan. Goed gereedschap is het halve werk, ook bij het maken van cocktails. Je kunt die o.a. vinden bij Leopold Vienna, onderdeel van de Bredemeijer Group.

Recept
Voor Bredemeijer heb ik de volgende cocktail ontworpen:

Rock’n Roolong
Boston shaker

Voor 2 cocktails:
5 gr oolong thee, bijv. Da Hong Pao
2,5 dl zacht water bijv. Spa Blauw
20 ml witte druivensap
20 ml abrikozensap
scheutje gembersiroop
snufje kruidnagel
snufje zout
paar druppels Angostura bitters
4 ijsblokjes

Giet 2,5 dl water van 95 C op de thee en laat 3 minuten trekken.
Doe intussen de ijsblokjes in het glas van de Boston shaker.
Giet de hete thee erover heen.
Voeg druivensap, abrikozensap, gembersiroop, kruidnagel, zout en angostura toe.
Shake.
Dubbel strain via een theezeefje in twee ijsgekoelde mooi glazen, half gevuld met ijsblokjes.
Decoreer naar keuze.

Meer inspiratie nodig? Hier vind je meerdere overheerlijke cocktails.