De zwarte theegids voor theeliefhebbers

Zwarte thee heeft een sterke, uitgesproken en volle theesmaak. De thee bevat ook antioxidanten en cafeïne, waardoor de thee vaak als gezonde vervanger van koffie wordt gebruikt. Zwarte thee is wereldwijd een populaire drank. Er is een grote variëteit aan smaken: van citrus en bloemig, tot rokerig.  In deze zwarte theegids voor theeliefhebbers vertellen we meer over zwarte theesoorten, zwarte theesmaken en de oorsprong van zwarte thee.

 

De oorsprong van zwarte thee

 

Zwarte thee is ontdekt in China aan het einde van de 17e eeuw. Daarvoor werden alleen de theesoorten groene thee en Oolong thee gedronken. Zwarte thee had van origine de naam hong cha, ‘rode thee’, naar de kleur die de geoxideerde theeblaadjes geven aan het water. De eerste zwarte theesoort die ontdekt werd is Lapsang Souchong, een thee die geproduceerd wordt in de Wuyi gebergten.

 

Populaire zwarte theesoorten

Darjeeling zwarte thee

Een prachtig complexe theesoort met een volle moscatel smaak. De thee word ook beschreven als pittig. Darjeeling thee staat ook wel bekend als de champagne onder de thee! De theesoort wordt veelal geproduceerd in theetuinen in India.

 

English Breakfast zwarte thee

English Breakfast is een populaire theesoort die vaak wordt gedronken bij een uitgebreid ontbijt. Breakfast blends hebben een lichtzoete smaak en worden gemaakt met Assam, Ceylon of Darjeeling thee. Over de oorsprong doen veel theorieën de ronde. Zo zou de breakfast thee afkomstig zijn van een Schotse theemeester of een Amerikaanse handelaar. Uiteindelijk werd de thee populair in Engeland en kende daarna internationale populariteit. 

 

Ceylon zwarte thee

Ceylon is een pure theesoort uit Sri Lanka. De thee heeft een volle body met toetsen van citrus. Vanwege de sterke smaak is Ceylon perfect te gebruiken voor een Chai Latte!

 

Earl Grey zwarte thee

Eén van de meest populaire zwarte thee blends is natuurlijk Earl Grey. De fruitige en bloemige theesoort bestaat voornamelijk uit Assam en Darjeeling met toetsen van bergamotolie en vanille. De naam Earl Grey komt van een Britse minister in de 18e eeuw die de smaakvolle thee cadeau kreeg.

 

Masala Chai zwarte thee

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van Chai thee of Chai Latte. Deze dranken zijn afkomstig van Masala Chai zwarte thee. Je maakt de pittige thee met een paar basisingrediënten: melk, suiker, kaneel, gember, zwarte peper en kardemom. Tegenwoordig word het drankje wereldwijd gedronken, maar het is voor het eerst geproduceerd in Zuid-Azië.

 

Lapsang Souchong zwarte thee

Een uitzonderlijke theesoort die bekend staat om zijn rokerige smaak. Omdat het één van de eerste soorten zwarte thee is staat hij ook wel bekend als de koning van alle theesoorten.

Volgens de legende is het rookproces waarmee Lapsang Souchong wordt gemaakt per ongeluk ontdekt. Het verhaal gaat dat een leger in een lokale theefabriek toevlucht had gezocht. De theeblaadjes die daar werden gedroogd moesten plaatsmaken voor het leger. Toen het leger weer vertrok moesten de blaadjes snel worden gedroogd zodat deze verkocht konden worden op de markt. De arbeiders stookten vuurtjes met vurenhout en droogden hierboven de blaadjes en ontdekten zo per ongeluk de nieuwe theesmaak! Of het ook echt waar is, dat weet niemand.

 

Neem een kijkje bij onze andere blogs voor meer thee inspiratie of bezoek onze webshop!