Heet, koud, lauw?

 

 
Hoe zit het met de temperatuur van het water voor een perfect kopje thee?
In vorige blogs hadden we het al over het belang van kalkarm en vers water en hoe je ijsthee kunt zetten met gewoon koud kraanwater. Daarnaast is de juiste temperatuur voor een warm kopje thee ook van groot belang. Veel mensen vinden groene thee bijvoorbeeld erg bitter. Dat komt ten eerste omdat ze het met kokend water zetten. Hoe heter het water, hoe makkelijker de bittere stoffen in de thee kunnen loskomen.  Zet je groene thee met een temperatuur van 70-80°C dan zul je proeven dat hij zoeter smaakt. Nu hoort groene thee wel een licht bittertje te hebben, maar ook zeker iets zoets en uitgesproken groens, als in groente, bijvoorbeeld erwtjes of spinazie. Japanse groene thee zet je met een lagere temperatuur dan Chinese. Hou voor Japanse thee (Sencha, Gyokuro, Kabusecha) zo’n 70° - 75°C aan. Voor Chinese thee proef je meer bij 70°-80° C.
 
En zwarte thee dan?
Gewoonlijk zet je zwarte thee met water van 95°-100°C. Maar dat hoeft niet. Zoals we inmiddels weten, komen de bittere stoffen in de thee makkelijker los bij hoge temperaturen. Hou je niet zo van bitter? Zet je zwarte thee dan met water van 85°-90°C. Sommige zwarte theeën, bijv. een Darjeeling kunnen zelfs prima met 75°C worden gezet. Je verliest zo weliswaar wat aroma’s die specifiek zijn voor die thee, maar het gaat erom dat je drinkt wat jij lekker vindt. Experimenteer. Oolong theeën hebben doorgaans kokend water nodig; zeker als het thee betreft die is opgerold tot strakke balletjes. Als de oolong niet is opgerold, maar eerder licht gedraaid en donker van kleur, dan kun je uitgaan van 85°- 95°C.
 
Hoe zit het met wit? 
Bij witte thee geldt iets dergelijks. Heb je Silver Needle, dan betreft het louter dichte topjes en die hebben zeer heet water nodig om hun smaak af te kunnen geven. Ik zet hem met water van 90°-95°C. Is dat jou te straf, zoek dan naar de temperatuur die voor jou het beste resultaat oplevert. Voor Bai Mudan witte thee, waar zowel blad als topjes in zit, ga ik uit van een compromis: 85°C.
 
Conclusie: Eigenlijk zijn er geen regels: je moet niks. Smaken verschillen nu eenmaal. Wat de één te bitter vindt, smaakt de ander juist heel goed. Het is dus vooral een kwestie van uitproberen, bijvoorbeeld aan de hand van bovenstaande suggesties. Geniet!