Op bezoek bij Koffietijd als theesommelier

Koffietijd? Wat heeft een theesommelier dáár nou mee? Soms meer dan je denkt. Ik vind koffie op zijn tijd best lekker namelijk. Zeker filterkoffie, op zijn V60 gezet. Maar in dit geval heb ik het over het tv-programma Koffietijd. Afgelopen week vertelde ik daar namens Bredemeijer over thee en hoe je die het beste zet en schenkt. Klein puntje: er was maar een minuut of 5 beschikbaar. Dat is best lastig, om in zo’n korte tijd toch goed uit te leggen wat de essentie is van een lekker kopje thee.
Maar goed, je bent theesommelier of je bent het niet, dus dat is goed gelukt, al zeg ik het zelf. Te zien op dit filmpje . Water en water
Later las ik op de site van Koffietijd dat de redactie dacht dat Loretta twee verschillende theeën had geproefd, waarvan ze er ééntje ronduit vies vond, gezien haar vertrokken gezicht.
Het waren echter twee precies dezelfde glazen thee waarvan ze proefde, allebei Earl Grey, gezet met 95 C, 2,5 minuut getrokken, even veel water in elk glas. Het enige verschil was het water zelf: in het ene glas thee gezet met hard Hilversums kraanwater en in het andere glas thee gezet met Spa Blauw, dat zacht is. De thee gezet met kraanwater vond ze veel te bitter. Die andere best rond en fris, eigenlijk, ook een beetje bitter, maar veel minder.

Wat is Duitse hardheid?
Het Hilversumse kraanwater heeft een Duitse hardheid (Dh) van 8,4. Een wat? Duitse hardheid. Dat is de eenheid waarmee de gemeentes in Nederland de hardheid van het kraanwater aanduiden. Die hardheid verschilt van gemeente tot gemeente.
Een waarde van 5 Dh of lager staat voor zacht water. Daar zit weinig kalk in. Je kunt op deze website nakijken hoe hard het water is in jouw woonplaats.
Hoe hoger de waarde in Dh, hoe harder je water, hoe meer kalkaanslag in kranen, douchekoppen, machines en waterkokers en hoe meer smaak er wordt onderdrukt van de thee als je die met het kraanwater zet. Hoe krijg je zacht water?
Komt er bij jou water uit de kraan met een Dh van 5 of lager? Geluksvogel!
Zo niet, wat te doen? Je kunt een waterfilterkan kopen, of je thee met zacht mineraalwater zetten. (Spa Blauw, Mont Roucous, Mont Calm zijn daar goede voorbeelden van. Chaudfontaine daarentegen is heel hard: Dh 8,6!)
Je kunt ook een stapje verder gaan en voor zacht water in je hele huis gaan. Zacht water is niet alleen heel goed voor koffie en thee, maar ook voor huid en haar en voor de was. Minder zeep nodig, geen wasverzachter en nooit meer kalkaanslag. Meer weten? Kijk dan eens op de websites van bedrijven die zulke installaties verkopen. Bijvoorbeeld Mooi Water . foto's: stills van de uitzending van Koffietijd, met dank aan RTL4