Matcha

Matcha thee is al een paar jaar razend populair en die populariteit neemt alleen maar toe. Matcha ijs, Matcha latte, Matcha cake, Matcha chocolade, je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt Matcha aan toegevoegd.

Maar wat is het?
Matcha wordt gemaakt van Tencha. Zo heten de theebladeren die gebruikt worden voor Matcha. Ze worden na het stomen en drogen vermalen tot een fijn poeder. Je eet of drinkt het hele blad, in poedervorm dus, want je lost het op, hetzij in water, hetzij in melk of vaste gerechten. Dit in tegenstelling tot andere thee, waarvan je een infusie maakt door het te laten trekken in een vloeistof, maar het theeblad zelf niet inneemt. Matcha is groene thee, die gebruikt wordt bij Japanse theeceremonies. Vanwege zijn intens groene kleur en zoet-bittere smaak wordt Matcha ook gebruikt in de keuken. In Japan zag ik onlangs veel (soft) ijs, witte, pure en gevulde chocolade (zelfs groene Kit Kats), koekjes, wafels, cake etc. allemaal gemaakt met Matcha.

Welke kwaliteit kies je?
Matcha kost relatief veel geld. Om er mee te koken heb je niet de hoogste kwaliteit nodig. Koop het bij voorkeur wel in een goede theezaak. Daar wordt de thee zo correct mogelijk bewaard en dus zal de smaak beter behouden blijven dan van Matcha die misschien al jaren ergens op een plank staat in een winkel met verschillende temperaturen. Wil je de thee drinken? Koop dan een zo hoog mogelijke kwaliteit, zeker als je jezelf eens goed wilt verwennen. Je zult een complexe, volle romige thee proeven, met tonen van cacao, rode grapefruit, gras, een vleug zeewier en bloemen. Smaakt ie uitgesproken vissig? Dan is hij niet goed bewaard en oud. Of van slechte kwaliteit. In dat geval kun je er bijvoorbeeld een maskertje van maken, want de antioxidanten zitten er nog volop in.

Antioxidanten
Groene thee bevat doorgaans veel antioxidanten. Omdat je bij Matcha het hele blad (want in poedervorm) tot je neemt, komen er dus meer antioxidanten in je lichaam dan bij andere thee. Dit verklaart meteen waarom Matcha zo populair is bij mensen die in hoge mate bezig zijn met gezonde voeding. Dat vind ik overigens erg jammer, die nadruk op de gezondheid van thee. Mijn advies: drink of eet iets omdat je het lekker vindt. Als het ook nog eens goed voor je is dan is dat mooi meegenomen. Het onderstaande recept bijvoorbeeld, van verrukkelijk Matcha ijs, boordevol antioxidanten én gemaakt met room en suiker. Misschien niet zo goed voor de gezondheid, maar wel onweerstaanbaar lekker en dat is ook wat waard. Wil je zélf met Matcha aan de slag? Hier vind je een overheerlijk recept voor Matcha ijs.