Nederlandse theeplantage

Een Nederlandse theeplantage, is dat mogelijk? In eerste instantie zou je denken van niet. De theeplant groeit in tropisch en subtropisch gebied, tussen de 600 en 2500 meter hoogte, heeft een licht zure grond en veel zon en regen nodig. Dat laatste is voor Nederland niet zo’n probleem, maar die overige factoren zijn best lastig, met name die gewenste hoogte.
Toch liet een idealistische en vastberaden Nederlandse vrouw zich er niet van weerhouden; Linda Rampen nam het traditioneel gemengde boerenbedrijf van haar ouders over, dook in de wereld van thee, deed uitgebreid onderzoek en toverde de boerderij vervolgens om in een heuse Nederlandse theeplantage: Soerendonk. Hoe gaaf is dat? Dus ja, het is mogelijk, net als Nederlandse wijn.

Noord Brabantse thee
In 2015 gingen de eerste zaadjes de Brabantse grond in, 2016 leverde al een First Flush en dit jaar zijn er bovendien groene en zwarte theeën geproefd. En die vielen niet tegen, heb ik begrepen. De Nederlandse wijnboeren maken steeds mooiere wijn, dus dat er ook mooie Brabantse thee aan gaat komen ligt in de lijn der verwachting. Wijn en thee hebben immers al heel veel gemeen, daar kan een Nederlandse afkomst nog wel bij.
Volgend jaar verwacht Linda haar eerste echte oogst voor de verkoop. Spannend!
Hier kun je Linda’s blogs over haar drijfveren lezen, hoe het begon en hoe het nu gaat. 

Het oosten in het westen De oorsprong van thee ligt in Zuid China en Noord India. Daar is het ooit allemaal begonnen en van daaruit is thee over de wereld verspreid. Eerst via monniken richting Japan en te paard via de zijderoute richting Tibet, Siberië, Iran etc. en, nog weer later, naar Europa over zee, dankzij de V.O.C. Tegenwoordig reist thee niet alleen per schip, maar ook per vliegtuig.
Thee van een Nederlandse theeplantage is dus in feite een kruisbestuiving met Azië. 
En dat zie ik ook terug in de prachtige nieuwe theekopjes van Bredemeijer: Asia Yantai. Enigszins Delfts Blauwachtige, Oosterse theekommetjes met een Hollands aandoende strakke vorm. Ze zijn versierd met gestileerde pioenrozen, die, net als thee, duizenden jaren geleden al in China bloeiden en van daaruit de wereld veroverden. Hoe fusion wil je het hebben? Samen met de Asia Yantai theepot vormen ze een krachtige, stijlvolle set, vrouwelijk en modern. Net als Linda.