Nieuwe oogst 2016

Nieuwe oogst 2016 Lente staat voor nieuwe oogst, vers, pril en al het lekkers dat daarbij hoort: witte asperges, sappige Hollandse aardbeien, nieuwe aardappelen en knalroze rabarber. Bij thee staat lente voor de nieuwe oogst na de winterslaap van de theestruiken. De Darjeeling First Flush (FF) is elk jaar koploper: de eerste pluk is in Darjeeling doorgaans in februari, net voor de moesson. Hoewel het blad van de Darjeeling FF eerder groen ziet dan zwart  - vanwege korte oxidatie, waardoor het blad niet helemaal bruin wordt - valt het toch echt in de categorie zwarte thee. Zodra de eerste samples van het jaar binnenkomen weet ik: de lente komt eraan! FF smaakt trouwens fantastisch met die andere lente-held: de witte asperge.  Waar smaakt ie naar?
Darjeeling hoort een bite te hebben: niet bitter, wel wat wrang.
Bij de FF komt daar ook nog een flinke dosis onstuimig, kruidig, jeugdig-fris élan bij in de vorm van de volgende aroma’s die in deze thee voor kunnen komen: >Muskadel druif, jong hout, bloemen, rauwe amandel, hooi, rijpe ananas, artisjok, citrus, honing, munt. Na afkoelen worden de tonen bitterder: walnoot, kaneel, hint van nootmuskaat, nat hout, blonde tabak, chrysanten, honing en munt. 
Smaakintensiteit: fris, lichte body, droge, tikje zoete aanhoudende afdronk. Zo’n prachtige thee verdient een pot van net zulke hoge kwaliteit natuurlijk. De Duet Bella Ronde in vrolijk geel straalt naast klasse ook frisheid en lente uit. Perfecte match dus voor de FF. Zelf eens FF proberen? Je kunt hem nu al bestellen bij Simon Lévelt!  Ik zet deze thee het liefst met water van 85-90 C. Daar wordt hij minder wrang van, zonder dat het ten koste gaat van de complexiteit. Heb je geen thermometer? Giet dan het kokende water in een koude pot, bijvoorbeeld een glazen sap- of waterkan, of een andere theepot. (Nooit plastic: dat kan een plastic bijsmaak geven aan je thee). Uitgaande van een kamertemperatuur van ca 21 C krijg je de volgende resultaten bij benadering:

Bij 1 liter kokend water in een koude kan gaat de temperatuur binnen 15 seconden naar beneden van 100 C naar ca 93 C
1 minuut laten staan: ca 89 C
2 minuten laten staan: ca 85 C. Dit vervolgens op de thee in de voorverwarmde Bella Ronde theepot gieten.