Thee en chocolade: een lekker stel!

Thee en chocolade. Vaak wordt gedacht dat deze twee prima bij elkaar passen. Dat is niet altijd het geval. Wél als we het hebben over goedkope chocolade die vooral veel suiker en melkpoeder en een laag aandeel cacao bevat. De smaak hiervan is vaak vlak, plakkerig en zoet en dit combineert met vrijwel alle theesoorten. Wanneer je chocola van een hogere kwaliteit gaat combineren met thee wordt het een ander verhaal. De smaak wordt complexer en dat kan botsen met thee, zeker als deze een stevig eigen karakter heeft. Maar het kan ook zo zijn dat je juist een heel verrassende smaakexplosie krijgt.

Karakters
Net als wijn kunnen zowel thee als chocolade soepel zijn, koppig, meegaand of stroef. Je kunt je voorstellen dat een koppige thee niet zo veel op heeft met een dito chocolade. Dat wordt herrie in je mond. Koppig kun je beter met soepel combineren, daar wordt de smaak een stuk vriendelijker van.



Het proeven van thee en chocolade
Chocolade proef je het best door er eerst aan te ruiken en vervolgens een klein stukje in de mond te laten smelten. Een piepklein stukje chocolade van hoge kwaliteit zorgt voor een intense, lang aanhoudende smaak. Hij is weliswaar duurder, maar je doet er ook veel langer mee. Rol het stukje door de mond en zuig er wat lucht bij. Zo komt er meer smaak los. Let op mondgevoel, smaken en aroma’s. Wat neem je waar? Doe dan hetzelfde met een slok thee. Neem daarna een klein stukje chocola tegelijk met een slok thee en meng ze in je mond. Je zult merken dat je eerst helemaal niets meer proeft, maar dat na het doorslikken de smaken weer terugkeren. Soms is dat een nieuwe smaak, een andere keer is de chocola of de thee enorm versterkt, of juist zachter geworden, of frisser.

Voorbeelden van combinaties van thee en chocolade
In Nederland wordt vaak Engelse Melange gedronken. Dat is een krachtige, vrij droge, wat wrange zwarte thee die zacht, rond en zoet wordt van melkchocolade en bovendien meer smaak krijgt als die melkchocolade een hoog cacaopercentage heeft. Darjeeling is een frisse, fruitige zwarte thee en kan goed bij pure chocolade met bloemige tonen. Matcha thee is Japanse groene poederthee, die bitterzoet smaakt en prima past bij witte chocolade. Earl Grey en Rooibos houden van frisse, fruitige pure chocolade. Een paar stukjes hoge kwaliteit chocola zijn voldoende voor een lange, complexe nasmaak, zeker in combinatie met thee. Probeer het zelf!