Tijd en thee

Tijd en thee
Hoe lang moet thee trekken? Laat ik beginnen met het enige juiste antwoord: zolang als jij vindt dat het voor jou de lekkerste thee wordt.
Dat is heel makkelijk gezegd, maar wel waar. Als je de thee 3 seconden laat trekken omdat jij het zo het lekkerst vindt, wie ben ik dan om te zeggen dat je het fout doet? Als jij van gekleurd water houdt: prima.
Er zijn natuurlijk wel richtlijnen voor trektijden.Wil je alle aroma’s eruit halen die in de thee zitten, zet hem dan met water van 100 C en laat de thee zes minuten trekken. Dan heb je er echt àlles uitgehaald wat erin zit.Ook de bittere smaken. Dit heet cupping en is de methode die vakmensen in de theewereld gebruiken om een thee te kunnen beoordelen op kwaliteit. Zoals: of hij aan alle smaakkenmerken voldoet voor de betreffende thee, of hij voldoet aan de verwachtingen van de consument, of er geen defecten aan zijn etc. Ze drinken de thee dus niet op deze manier om ervan te genieten.Dat is ook bijna onmogelijk, want de smaak is enorm uitvergroot en daardoor giga sterk. Zo drink je het niet als je zin hebt in een lekker kopje thee, lijkt me. Hoe lang moet je thee dan wel laten trekken?
Dat hangt af van de theesoort en, zoals gezegd, van jouw smaak.
Hieronder vind je een tabel met richtlijnen. Als je eenthee gaat zetten die voor jou nog nieuw is, dan zou je uit kunnen gaan van deze suggesties. Vervolgens pas je de zetwijze aan jouw eigen voorkeuren aan. Je kunt natuurlijk heel handig een teatimer gebruiken om de juiste tijd aan te houden. Bredemeijer heeft verschillende zandlopers voor 2, 3 en 5 minuten. Maakt geen geluid, is lekker zen. Ideaal vind ik. Voor de juiste temperaturen, lees mijn vorige blogpost over dat onderwerp. Zeef de thee zodra die de sterkte van jouw voorkeur heeft bereikt, zodat hij niet door kan blijven trekken en bitter wordt. Tip: Gebruik je theezakjes? Laat die dan vooral rustig trekken. NIET op en neer hengelen dus. Daarmee hengel je vooral de bittere smaken naar boven. De fijnere smaken komen door rust en tijd in je potje, niet door ongeduldig soppen.