Wat is het verschil tussen English, Irish en Scottish Breakfast Tea?

 

Bij een stevig ontbijt hoort natuurlijk ook een stevige thee! Denk aan een English breakfast met gebakken eieren, worstjes, spek, witte bonen in tomatensaus en geroosterd brood met boter. Ook bij de Schotse variant met scones hoort een lekkere, sterke ontbijtthee. Maar wat is nu het verschil tussen English, Irish en Scottish Breakfast Tea?

 

Wat is breakfast tea?

Vroeger werd deze thee tijdens het ontbijt gedronken, vandaar ook de naam breakfast tea. Tegenwoordig wordt de thee ook op andere momenten van de dag gedronken. Ontbijtthee wordt gemaakt met zwarte theeblends van Assam en Ceylon. In sommige gevallen wordt er ook thee uit Afrika, Kenia of Indonesië gebruikt voor de blends.

 

Wat is het verschil tussen English, Irish en Scottish Breakfast Tea?

 

English Breakfast Tea

English Breakfast is een populaire theesoort die vaak wordt gedronken bij een uitgebreid ontbijt. De Engelse ontbijtthee blends hebben een volle, lichtzoete smaak en worden gemaakt met Assam, Ceylon of Darjeeling thee. Over de oorsprong doen veel theorieën de ronde. Zo zou de ontbijtthee afkomstig zijn van een Schotse theemeester of een Amerikaanse handelaar. Uiteindelijk werd de thee populair in Engeland en kende daarna internationale populariteit.

Populaire merken die English Breakfast Tea verkopen zijn: Twinings, Pickwick, Simon Lévelt en Clipper.

 

Irish Breakfast Tea

Ierse ontbijtthee wordt gemaakt met Assam en Ceylon thee. Theemerken gebruiken voor deze blends voornamelijk Assam thee, vanwege de uitgesproken, robuuste smaak. Omdat het een sterke theesoort is wordt de thee vaak gedronken met melk en suiker of honing.

 

Populaire merken die Irish Breakfast Tea verkopen zijn: Bewley’s, Twinings, en McEntee’s.  

 

Scottish Breakfast Tea  

De Schotse ontbijtthee is de sterkste van de drie. De thee wordt gemaakt met een blend van Assam en Ceylon als basis, waar verschillende theesoorten uit Afrika, Kenia of Indonesië aan worden toegevoegd. Scottish breakfast tea heeft een moutige, sterke smaak. De thee wordt daarom vaak gedronken met melk. Het is ook de zeldzaamste van de ontbijttheesoorten.

 

Populaire merken die Scottish Breakfast Tea verkopen zijn: Edinburgh Tea and Coffee Company en Taylors of Harrogate.

 

De breakfast blends in een notendop:

 

English Breakfast Tea: een volle, lichtzoete theesoort die wordt gemaakt met een blend van Assam, Ceylon en/of Darjeeling thee.

Irish Breakfast Tea: een sterke, robuuste theesoort die wordt gemaakt met een blend van Assam en Ceylon.

Scottish Breakfast Tea: de sterkste blend van de drie heeft een sterke, moutige smaak en wordt gemaakt van Assam en Ceylon met thee uit Afrika, Kenia en/of Indonesië.

 

Heb je jouw favoriete ontbijtthee uitgekozen? Daar hoort natuurlijk ook een goede theepot bij! Neem een kijkje in onze collectie theepotten en kies jouw favoriet!