Recept winterthee

Hoewel de rozen bloeiden in het park in december (!) hebben we inmiddels ook best al wat striemende stortregens, ijzel en stevige stormen voor onze kiezen gekregen. En zo hoort het ook, het is per slot van rekening winter. Elk seizoen zijn eigen charme. Rozen dienen zich in te houden tot de zomer. Nu verwachten we zwiepende, kale takken, dreigende, loodgrijze, nee, bijna zwarte wolken, sneeuw, ijs, storm en regen. Jammer genoeg betekent dat ook: omklappende en niet meer goed te krijgen paraplu’s en dus kletsnatte, verwaaide coupes, ijskoude wangen, rode snotneuzen, druipende kleding en soppende schoenen. Niet echt het seizoen waarin we op ons charmantst over straat gaan. Maar oh-oh-oh wat is het heerlijk thuiskomen in de winter. Warme, droge kleding en sloffen aan, de verwarming hoog, muziekje op, theezetten, kaarsjes aan, op de bank ploffen. Behaaglijkheid in optima forma. Pure beloning. Kom daar maar eens om als de mussen van het dak vallen.

Wat maakt thee tot winterthee?

Typische winterse smaken zijn: zwarte thee, karamel, sinaasappel, kruidnagel, kaneel, gember, peper, anijs etc.Het zijn deze ronde, zoete, pittige, kruidige en verwarmende aroma’s die je doorgaans in winterthee vindt, zowel de losse varianten als de theezakjes. Zelf maken kan natuurlijk ook. Het fijne daarvan is dat je de smaken die je het lekkerst vindt kunt benadrukken. Wat meer of juist minder kaneel, wat meer gember, een vleug kardemom. Of juist niet. Wel peper, geen peper. Enfin, je snapt wel wat ik bedoel. Hier is een voorbeeldrecept, maar zie het vooral als een beginpunt, een leidraad.
  • 1 liter zacht water
  • 8 gram losse zwarte thee, bijvoorbeeld Ceylon.
  • 1 kaneelstokje
  • 1 stukje geschilde gember van ca 1 x 1 cm, gehakt
  • of een scheutje gembersiroop
  • Sap van 1/4 sinaasappel
  • 1 part sinaasappel met schil
  • 2 kruidnagels
  • 2 kardemompeulen
  • 2 steranijs
  • 3 slagen met de pepermolen
Hiervoor heb je een theepot met een ruim filter nodig, bijvoorbeeld de Verona Of hang een XL los RVS filter in je theepot, bijvoorbeeld deze:
  • Steek de kruidnagels in de schil van de sinaasappelpart.
  • Kneus de kardemompeulen.
  • Doe alle ingrediënten behalve de thee en het water in een theepot die je eerst hebt omgespoeld met kokend water.
  • Door de warmte komen de geuren al vrij: ruik maar. Zó lekker!
  • Hang het filter in de pot en doe er de thee in.
  • Breng het water aan de kook en giet direct op de thee. Deksel op de pot en 3 minuten laten trekken.
  • Verwijder het filter, maar laat de specerijen lekker doortrekken. Op die manier zal elke uitschenk-ronde anders, pittiger smaken.
Lekker met smeuïge karamellen, of kandijkoek, dik besmeerd met boter. Of allebei. We hoeven die bikini toch voorlopig niet aan.