Recept winterthee
- 7 jan. 2019
Wat maakt thee tot winterthee?
Typische winterse smaken zijn: zwarte thee, karamel, sinaasappel, kruidnagel, kaneel, gember, peper, anijs etc.Het zijn deze ronde, zoete, pittige, kruidige en verwarmende aroma’s die je doorgaans in winterthee vindt, zowel de losse varianten als de theezakjes. Zelf maken kan natuurlijk ook. Het fijne daarvan is dat je de smaken die je het lekkerst vindt kunt benadrukken. Wat meer of juist minder kaneel, wat meer gember, een vleug kardemom. Of juist niet. Wel peper, geen peper. Enfin, je snapt wel wat ik bedoel. Hier is een voorbeeldrecept, maar zie het vooral als een beginpunt, een leidraad.- 1 liter zacht water
- 8 gram losse zwarte thee, bijvoorbeeld Ceylon.
- 1 kaneelstokje
- 1 stukje geschilde gember van ca 1 x 1 cm, gehakt
- of een scheutje gembersiroop
- Sap van 1/4 sinaasappel
- 1 part sinaasappel met schil
- 2 kruidnagels
- 2 kardemompeulen
- 2 steranijs
- 3 slagen met de pepermolen
- Steek de kruidnagels in de schil van de sinaasappelpart.
- Kneus de kardemompeulen.
- Doe alle ingrediënten behalve de thee en het water in een theepot die je eerst hebt omgespoeld met kokend water.
- Door de warmte komen de geuren al vrij: ruik maar. Zó lekker!
- Hang het filter in de pot en doe er de thee in.
- Breng het water aan de kook en giet direct op de thee. Deksel op de pot en 3 minuten laten trekken.
- Verwijder het filter, maar laat de specerijen lekker doortrekken. Op die manier zal elke uitschenk-ronde anders, pittiger smaken.