Earl Grey

Earl Grey is één van de populairste theeën in de westerse wereld. Hij wordt gearomatiseerd met de etherische olie van de Bergamot citrusvrucht. Er wordt meestal een blend van zwarte thee voor gebruikt, vaak Assam (uit India) en Ceylon (uit Sri Lanka), maar tegenwoordig komen groene, witte en Oolong Earl Grey ook voor.

De oorsprong Earl Grey wordt al sinds 1820-1830 gedronken en is waarschijnlijk vernoemd naar Charles Grey de Tweede, graaf (Earl) en minister-president van het Verenigd Koninkrijk van 1830 -1834. De thee werd in zijn opdracht vervaagdigd met Chinese zwarte thee en Bergamotolie om de slechte smaak van de thee te verbloemen, veroorzaakt door het kalkrijke water op zijn landgoed.

Bergamot
Bergamot is een kleine, peervormige citrusvrucht, een kruising tussen een limoensoort en een bittere sinaasappel. De Bergamotboom komt vooral voor in Calabrië en op Sicilië. Alleen de aromatische schil en het sap worden gebruikt; De vrucht wordt niet gegeten. De olie wordt geperst uit de schil van de onrijpe vrucht en wordt gebruikt voor thee en parfums. Je kunt de vruchten in Nederland vanaf november tot februari vinden in de betere groentezaken, of op de (biologische) markt. Ze zijn zowel in hartige als zoete gerechten te gebruiken. Ik maakte er o.a. een verrukkelijke taart van.

Recept:
12 haverkoekjes
50 gr suiker
1 tl kaneel
5 el boter
2 eiwitten
4 eidooiers
1 blikje gecondenseerde melk
rasp van 1 Bergamotvrucht
60 ml sap van 2 à 3 Bergamot vruchten
3 eiwitten
150 gr fijne suiker

Verwarm de oven voor op 180 C. Doe de koekjes in een goed sluitbaar plastic zakje en rol er met de deegroller over heen. Roer door de suiker en kaneel. Smelt de boter en roer die door het kruimelmengsel. Verdeel dit gelijkmatig over de bodem van een springvorm van 23 cm en zet ca 10 minuten in de oven. Zet op een rek om af te koelen; laat de oven aan. Klop de eiwitten stijf in een brandschone kom. Klop de eidooiers met de gecondenseerde melk, de rasp en het Bergamotsap tot een homogeen meng-sel. Spatel hier een paar eetlepels eiwitschuim doorheen en voeg dan pas de rest van het eiwitschuim toe. Schep voorzichtig door elkaar tot het net aan homogeen is, maar hou het luchtig. Verdeel dit over de koeklaag en zet terug in de oven, ca 20 minuten, totdat hij begint te kleuren. Laat afkoelen en zet minimaal 2 uur in de koelkast. Klop vlak voor serveren de 3 eiwitten schuimig. Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe en klop tot het schuim glanzend en stevig is. Verdeel het over de taart. Karamelliseer het schuim met behulp van een crème brûlée brandertje tot hij een mooi bruin kleurtje heeft. Je kunt hem ook onder de hete grill karamelliseren. Dat gaat heel snel, dus blijf voor de oven staan en hou het goed in de gaten.

Welke thee hierbij?
Geen Earl Grey, dat zou een overkill worden aan Bergamot. Ik schonk er een frisse, fruitige, bloemige, zwarte thee uit Nepal bij, Himalaya Black. 5 gram op 5 dl Spa Blauw van 90°C, 3 minuten laten trekken, daarna zeven. Door de taart werd het een heel subtiele Earl Grey thee, terwijl de taart nog romiger en frisser werd door de thee. De smaken smolten volledig samen, pure harmonie, bloemig, fris. Goddelijk!