Jozefien Muylle winnares Dutch Tea Championship 2017

Op 12 maart vond de Finale van het Dutch Tea Championship 2017 plaats en wat wás het spannend! Het niveau van de finalisten was enorm hoog en ze waren bovendien zeer aan elkaar gewaagd.
In de eerste ronde moesten de finalisten Jozefien Muylle, Charlotte van der Ven, Pieter Bas Prins en Mark van den Boogaart een mysterie tea ontrafelen. Ze kregen een half uur voor aanvang twee theesoorten waarvan de naam en herkomst voor hen onbekend was. Ook de jury wist niet om welke mysterie tea het ging. De finalisten mochten een half uur lang oefenen met de thee om uit te vogelen hoe deze het beste tot zijn recht zou komen. Daarna ging de bel en moesten ze aan de slag voor de jury. De eerste thee bleek van Simon Lévelt te zijn: ( www.simonlevelt.nl) een Red Needle uit Yunnan, China. Zoet, complex, met een pittige afdronk, die bij verkeerd zetten snel bokkig kan worden. De tweede thee was een witte Darjeeling First Flush 2016 van Glenburn Tea ( www.glenburnteaestate.com) uit Darjeeling, ook sponsor van het Dutch Tea Championship 2017, net als Simon Lévelt en Bredemeijer. Deze thee is bloemig en fris, met tonen van gras, hooi en druiven. Mark van den Boogaard en Pieter Bas Prins wonnen deze eerste ronde. Foto: John Beemsterboer

De tweede ronde
In de tweede ronde stond het triangel cuppen centraal, wat inhoudt dat de finalisten tegelijkertijd vijf maal drie identieke zwarte kommen met thee voorgeschoteld kregen, waarvan er één thee afweek. Deze moesten ze eruit pikken door goed te ruiken en proeven en dat binnen 5 minuten. Klinkt makkelijk, maar is vreselijk moeilijk. En, dat blijkt ook wel uit de scores: niemand had ze alle vijf goed. De winnares van deze ronde was Jozefien Muylle met vier goed en de snelste tijd. Pieter Bas had er ook vier goed, maar was later klaar. Tea and foodpairing
In deze ronde moesten de kandidaten van tevoren een thee bedenken bij de zeer complexe, door Chefkok Jan Smink ( www.jansmink.com) van sterrenrestaurant De Librije, ontworpen amuse: emulsie van gefermenteerde knoflook met puree van knolselderij - chips van gezouten melk - brioche in beure noisette krokant gebakken - zoetzure groente. Met de presentaties van de bij dit gerecht bedachte thee waren geen extra punten te verdienen. Best jammer, want die waren soms ronduit spectaculair en zeer professioneel. De finalisten legden tijdens de theebereiding uit hoe ze tot hun theekeuze gekomen waren en wat de jury kon verwachten aan aroma’s, mondgevoel en effect op het gerecht.
De eerste prijs in de finale ging uiteindelijk naar Jozefien Muylle ( www.beyourtea.eu) omdat zij de meeste punten had verzameld. Dit leverde haar een trofee op en een theereis naar Darjeeling. Bovendien mag zij zich een jaar lang Dutch Tea Champion 2017 noemen. De jury van het Dutch Tea Championship 2017 bestond uit Anja Schukkink (Kampioen 2016, Tea in Motion), Viral Sheth (Global Sourcing Manager Tea bij Jacobs/Douwe Egberts) en Jan Smink (chefkok bij De Librije).