Tea around the globe

Thee is één van de populairste dranken ter wereld en wordt in bijna elk land gedronken. Dat gebeurt overal wel net even anders. Elke cultuur heeft zo zijn eigen tradities. Gelukkig waaieren deze verschillende gebruiken steeds meer uit over de hele wereld en maken we dus kennis met andere manieren om thee te drinken. Wij hebben een aantal tradities uit de wereld op een rijtje gezet.

Engeland

In Engeland, Schotland en Ierland is de high tea populair. In deze landen noemt men dit ritueel ook wel meat tea of eating tea en het is de maaltijd, meestal met witbrood en witte bonen, die tussen 17:00 en 18:00 genuttigd wordt. Deze high tea is overigens iets anders dan wat in Europa wordt bedoeld met een high tea. Europeanen bedoelen eigenlijk een afternoon tea. Dit gebruik is ontstaan in de 19e eeuw, toen het diner pas rond 20.30 uur opgediend werd. Omdat een welvarende hertogin in Engeland, Anna Russel, dit niet vol hield, nam zij rond 16.00 uur al een lichte maaltijd met brood, boter, koekjes, cakejes bij haar thee. Uiteindelijk is deze gewoonte van Anna overgenomen door haar welgestelde vriendinnen en sloeg het idee ook over naar andere lagen van de bevolking. Zo ontstond een nieuwe Engelse traditie met heerlijke zoete en hartige lekkernijen en thee.

Marokko
Theedrinken is in Marokko een serieuze en eervolle zaak. Marokkanen drinken vier tot zes keer per dag thee (nana) en daar hoort een heel ritueel bij dat meestal door de man wordt uitgevoerd. De thee (vaak Chinese groene thee) wordt geserveerd in een zilveren theepot op een dienblad met typische theeglaasjes en verse munt. De thee wordt meerdere malen in een glas geschonken en weer terug gegoten in de theepot. Dit gebeurt om de thee te laten trekken en de bittere smaak af te zwakken. Er wordt verse munt in de pot gedaan en om de laatste bitterheid van de thee te verdoezelen wordt veel suiker toegevoegd. De thee wordt op een bijzondere manier vanaf een halve meter hoog in een vloeiende beweging ingeschonken. Een goede gastheer morst hier geen druppel bij. Op deze manier koelt de thee af en kan hij direct gedronken worden door de gasten.

Zuid-Amerika
In Zuid-Amerika is de Mate, een mengsel van jonge blaadjes en knopjes van de Mateplant, erg populair. De Mate wordt officieel gedronken uit een uitgeholde kalebas, met een metalen of houten pijpje of rietje dat de drab tegenhoudt. Mate werkt opwekkend, vooral door de cafeïne die er in zit. Het brouwsel wordt meestal warm geserveerd, maar er zijn ook regio’s waar het koud wordt gedronken. De Zuid-Amerikanen drinken thee meestal in gezelschap.



Japan
Het drinken van thee is volgens Japanse traditie een delicaat ritueel vol details en fijngevoeligheid. Er bestaan in Japan nog veel verschillende scholen voor de theeceremonie. Het ritueel komt in grote lijnen op hetzelfde neer. Het draait om het genieten van sfeer en harmonie. De instrumenten zijn een belangrijk onderdeel van de theeceremonie: het doosje voor het groene theepoeder, de theepot, de kopjes en de schaaltjes waarin zoete cake of een kleine maaltijd worden geserveerd. Ook het drinken van de thee zelf is bijzonder. De gasten zitten gehurkt op de grond. Men wacht met drinken tot de naastzittende persoon dat doet. De kop wordt met de rechterhand op ooghoogte gebracht en met de linkerhand van onderen ondersteund. Vervolgens maakt de gast lichte buigingen uit dankbaarheid, één voor de gastvrouw of gastheer en één voor Boeddha. Daarna wordt het kopje gedraaid, zodat het met de mooiste kant naar de gast is gekeerd. Het kopje mag niet worden neergezet voordat het leeg is, omdat de thee anders afkoelt. De thee die vaak wordt gebruikt is matcha thee. Deze theesoort wordt gezien als dé superfood van dit moment. De theeblaadjes zijn gemalen tot poeder, waardoor er een stofje ontstaat dat extreem goed is voor lichaam en geest.



Rusland
Ook de Russen houden er een geheel eigen theecultuur op na. Russen gebruiken een traditionele samovar bestaat uit een grote metalen ketel, die met water wordt gevuld. In het midden loopt een verhitte cilinder die het water warm houdt. Aan de zijkant van de samovar zit een kraantje waaruit heet water getapt kan worden. Bovenop de ketel staat een soort theekannetje waarin een zeer sterk concentraat thee ('zwarka') wordt gezet en bewaard. Op deze manier blijven zowel thee als water warm zolang dat gewenst is. Russen laten de samovar vaak de hele dag staan, zodat er aldoor thee beschikbaar is voor iedereen. De thee wordt vervolgens geschonken in theeglazen met een houdertje, dat voor een kwart met het thee-extract wordt gevuld en aangevuld wordt met heet water. Men gebruikt glazen in plaats van kopjes zodat te zien is hoe sterk de thee is. Om de sterke, bittere smaak te verminderen leggen de Russen soms eerst wat vruchtenjam op hun tong, om zo het zoet en het bitter te laten vermengen.