Ontdek de smaak van de herfst

Herfstthee

De blaadjes vallen van de bomen, buiten wordt het frisser en het wordt vroeger donker. Het is herfst! De warme truien mogen weer uit de kast en ‘s avonds heerlijk genieten van een warm kopje thee op de bank. Maar welke thee is nu het lekkerst om te drinken in de herfst? 

Herfstsmaken
In de herfst hebben we vaak zin in andere smaken dan in de zomer. In de zomer houden we van lichte, verfrissende smaken zoals dat van vers fruit. Wanneer de dagen korter worden en het buiten frisser wordt, kiezen we liever voor rijkere, kruidige smaken. Wat in de herfst goed in de smaak valt, zijn appels en peren. Deze najaarsvruchten worden in deze periode geoogst. Daarnaast zitten de vruchten bomvol goede vitamines die helpen tegen een verminderde weerstand, ‘an apple a day keeps the doctor away’. Wat ons op kan warmen in de herfst is de smaak van kaneel. Maar wist je dat kaneel eigenlijk helemaal geen smaak heeft? Wat kaneel lekker maakt is de geur, oftewel de aroma’s. En dat geloven wij, want bij de geur van kaneel loopt het water gelijk in onze mond.


Recepten
Al deze lekkere ingrediënten mogen dan ook niet ontbreken in de herfstthee. We hebben drie heerlijke theerecepten voor je verzameld om de herfstmaanden mee door te komen.

 
Herfstige kleuren

Ingrediënten:
-          Schijfje citroen
-          Schijfje sinaasappel
-          Kruidnagel
-          2-3 plakjes verse gember
-          Kaneelstokje
-          Steranijs (optioneel)

Wat deze thee zo lekker maakt is de heerlijke combinatie van de smaken sinaasappel en kaneel. Kook water tot 100ºC. Voeg vervolgens het schijfje citroen, schijfje sinaasappel, kruidnagel en 2-3 plakjes verse gember toe. Voor de liefhebbers kun je er ook nog steranijs aan toevoegen. Ten slotte kun je met het kaneelstokje roeren en het daarna even in laten trekken. Heb jij even de tijd om een goede serie uit te zoeken en alvast neer te ploffen op de bank.


Spicy pepper tea

Ingrediënten: 
-          1 ringetje rode peper 
-          Kaneelstokje
-          Schijfje citroen 

Deze pittige thee verwarmt je gelijk op na een koude herfstdag. Kook water tot 100ºC. Snij een ringetje van de rode peper (hoe groter het ringetje, hoe pittiger). Voeg vervolgens de rode peper, het kaneelstokje en het citroenschijfje toe aan het kokende water. Even laten intrekken en daarna jezelf lekker opwarmen.

 
Cool mint

Ingrediënten:
-          Zakje groene thee. Liever geen zakje? Gebruik groene thee gemaakt van losse blaadjes.
-          1-2 takjes verse munt
-          Kaneelstokje

Ben jij niet zo van pittig? Dan hebben we hier voor jou de cool mint thee. Kook water en laat afkoelen tot 80ºC. Groene thee wordt namelijk heel bitter als het water te heet is. Je kan ook het theeglas vullen met 3/4-deel gekookt water en 1/4–deel koud water. Voeg een zakje groene thee toe en laat het even intrekken. Voeg vervolgens 1-2 takjes verse munt toe en roer het geheel door met een kaneelstokje. Laat het een paar minuten intrekken voor de meeste smaak.