IJsthee op twee manieren

In de zomer kun je natuurlijk prima een kop thee drinken, maar als je meer zin hebt in iets verfrissends dan is ijsthee de perfecte vervanger. IJsthee kun je kant en klaar kopen, maar het is nog leuker (en gezonder!) om het zelf te maken. IJsthee kan op verschillende manieren gemaakt worden, wij leggen je twee methodes uit: de cold brew en shock brew methode. 

 
Cold brew

Bij de cold brew methode zet je ijsthee zonder het water te verwarmen. Deze methode duurt wat langer dan de shock brew methode, maar zorgt wel voor een intense theesmaak. Je kunt zelf kiezen welke thee je hiervoor gebruikt, elke soort thee is geschikt. Gebruik hiervoor wel het liefst losse thee, die zorgt voor de beste smaak. Doordat het water bij deze methode niet verhit wordt, komen er andere smaken vrij. Deze zijn verfijnder, zachter en milder. Daarnaast bevat cold brew ijsthee ook minder cafeïne. Hoe werk het precies?
-          Vul een grote kan met koud water en voeg je favoriete (losse) thee toe. Gebruik ongeveer 8 tot 15 gram thee per liter water.
-          Zet de kan in de koelkast en laat de theeblaadjes 8 tot 12 uur trekken.
-          Verwijder de theeblaadjes en voeg honing of suiker naar smaak toe. Je thee is klaar!


Shock brew

De naam zegt het eigenlijk al. Deze methode laat de thee als het ware schrikken en zorgt voor een snel resultaat. Je zet thee op de gewone manier en koelt hem daarna heel snel af. Het voordeel van deze methode is dan ook dat je ijsthee gelijk klaar is. Ook bij deze methode kun je zelf de smaak kiezen en krijg je het beste resultaat met losse thee. Hoe gaat dit in zijn werk? 
-          Giet 500 ml water bij 12 gram losse thee. 
-          Laat de thee trekken zoals je dat normaal zou doen, ongeveer 2 minuten.
-          Giet de thee nu in een kan met 500 gram ijsblokjes. Even roeren en je ijsthee is ready! 

 
Tips voor beide methodes:
-          Voeg extra smaak aan je ijsthee toe met een siroop. Denk aan gember-, citroen- of vlierbloesemsiroop.
-          Je kunt ook wat schijfjes vers fruit of kruiden aan je ijsthee toevoegen voor een extra frisse en zomerse smaak. Denk bijvoorbeeld aan sinaasappel, citroen of munt.
-          Suiker is niet persé nodig, maar kan natuurlijk naar smaak worden toegevoegd. Vruchtentheeën hebben van vaak een zoetere smaak van zichzelf, dus extra suiker is dan in veel gevallen niet nodig.