Wat is de beste temperatuur van thee?

Theesommelier Mariëlla Erkens laat ons weten dat de juiste temperatuur voor een kopje thee van groot belang is. Veel mensen vinden groene thee bijvoorbeeld erg bitter. Dat kan komen omdat ze het met kokend water hebben gezet. Feit is namelijk hoe heter het water, hoe makkelijker de bittere stoffen in de thee kunnen loskomen. De ideale temperatuur van het water hangt af van de soort thee.



How about 'groene thee'?
Groene thee zet je met een temperatuur van 70-80°C, de thee smaakt daardoor zachter. Nu hoort groene thee wel een licht bittertje te hebben, maar ook zeker iets zoets en uitgesproken groens, als in groente. Japanse groene thee zet je met een lagere temperatuur dan Chinese. Hou voor Japanse thee ongeveer 70° - 75°C aan. 


How about 'zwarte thee'?
Gewoonlijk zet je zwarte thee met water van 95°-100°C. Maar dat hoeft niet. Zoals we inmiddels weten, komen de bittere stoffen in de thee makkelijker los bij hoge temperaturen. Hou je niet zo van bitter? Zet je zwarte thee dan met water van 85°-90°C. Sommige zwarte theeën, bijv. een Darjeeling kunnen zelfs prima met 75°C worden gezet. Je verliest zo weliswaar wat aroma’s die specifiek zijn voor die thee, maar het gaat erom dat je drinkt wat jij lekker vindt. Experimenteer met de temperaturen!

How about 'witte thee'?
Bij witte thee geldt ongeveer hetzelfde. Heb je Silver Needle, dan betreft het louter dichte topjes en die hebben zeer heet water nodig om hun smaak af te kunnen geven. Mariëlla Erkens zet de thee met water van 90°-95°C. Vind je dat te straf, zoek dan naar de temperatuur die voor jou het beste resultaat oplevert. Voor Bai Mudan witte thee, waar zowel blad als topjes in zit, gaat Mariëlla uit voor zo’n 85°C.

Conclusie: Elke thee heeft een eigen temperatuur, maar eigenlijk zijn er geen regels: je moet niks. Smaken verschillen nu eenmaal. Wat de één te bitter vindt, smaakt de ander juist heel goed. Het is dus vooral een kwestie van uitproberen, bijvoorbeeld aan de hand van bovenstaande suggesties.