Thee en Kaas

Thee en kaas Net als wijn kan ook thee en kaas enorm veel effect hebben op elkaars smaken. Zowel in positieve als negatieve zin trouwens. Thee en kaas vindt men vaak maar een rare combinatie. Toch drinken veel Nederlanders ’s morgens thee bij hun boterham met kaas. Best gek dus, dat wantrouwen. Feestje Gelukkig zijn er steeds meer mensen die thee en kaas juist een heel leuk en spannend idee vinden. De dames van TalkAbout bijvoorbeeld, een PR & Marketingbureau voor lifestyle-producten in Ulvenhout. Die nodigden me uit om een tea & cheesepairing te houden tijdens hun TrendTalk Event in Amsterdam op 10 maart j.l.
Diverse klanten van Talkabout presenteerden er hun nieuwste en mooiste producten. Mijn handen jeukten van hebberigheid. De sfeer was ongedwongen, vrolijk en gezellig. Kortom: een feestje. Zes Grand Cru theeën, uit Bredemeijer glazen theepotten, de Verona. Die schenkt heerlijk en je kunt goed zien hoe de thee zich ontvouwt in de ruime glazen filters. Lekker Zen, die in slow motion open krullende bladeren. De thee ging in feestelijke zilverkleurige kommetjes, ook van Bredemeijer. Die liggen erg prettig in de hand en hebben een fijne inhoudsmaat. De kazen van Kaashandel Tromp stonden te lonken op een mooie XL houten plank van Boska : Époisse, een smeuïge roodflora lepel-kaas uit de Bourgogne. Nootachtig en pittig.  D élice de Bourgogne, een triple crème kaas, vol, romig, en licht pikant.  La Bouygette, een fris, licht zurig rauwmelks geitenkaasje uit Zuid Frankrijk  en Bleu des Basques, een blauwschimmel van schapenmelk uit Frans Baskenland, die behoorlijk scherpe kantjes heeft met een vleugje stal, wol en beukennoot.  Naast de XL plank stond een Girolle, waar je flinterdunne krullen mee kunt draaien van de  T ête de Moine, een enigszins scherpe, harde rauwmelkse bergkaas uit de Zwitserse Jura. Op de leistenen étagère blokjes belegen honingkaas uit Twente, pittig, zilt met een zweempje zoet door de honing waarmee de korst wordt gewassen.
De thee
ën Jin Xian Oolong, een licht geoxideerde (milky) oolong uit Taiwan Darjeeling First Flush 2016, van Rohini, Darjeeling, India Jangwon groene thee van het eiland Jeju uit Zuid Korea Witte Pu Er Moonshine uit Yunnan, China Ceylon Blackwood OP met tips, uit Sri Lanka Ongerookte Lapsang Souchong uit Fuijan, China Da Hong Pao, aged rock oolong uit Fuijan, China De gasten proefden een aantal theeën bij dezelfde kaas, zodat ze goed de verschillende effecten konden waarnemen en die waren soms ronduit spectaculair. Van een volkomen nieuwe smaak bij de combinatie Délice de Bourgogne met de witte Pu Er tot een volkomen onbedoelde simsalabim verdwijning van de blauwschimmel met de ongerookte lapsang. De smaak van de kaas was door de thee finaal verdwenen, de mond was in één slok fris en schoon. Dat was aan het eind van de proeverij, dus in dit geval een prettig bij-effect, want toen kwamen de glazen bubbels door. Ook fijn.