Thee

Winterthee

Hoewel de rozen bloeiden in het park in december (!) hebben we inmiddels ook best al wat striemende stortregens, ijzel en stevige stormen voor onze kiezen gekregen. En zo hoort het ook, het is per slot van rekening winter. Elk seizoen zijn eigen charme. Rozen dienen zich in te houden tot de zomer. Nu verwachten we zwiepende, kale takken, dreigende, loodgrijze, nee, bijna zwarte  wolken, sneeuw, ijs, storm en regen. Jammer genoeg betekent dat ook: omklappende en niet meer goed te krijgen paraplu’s en dus kletsnatte, verwaaide coupes, ijskoude wangen, rode snotneuzen, druipende kleding en soppende schoenen. Niet echt het seizoen waarin we op ons charmantst over straat gaan. Maar oh-oh-oh wat is het heerlijk thuiskomen in de winter.

Thee en chocolade: een lekker stel!

Thee en chocolade. Vaak wordt gedacht dat deze twee prima bij elkaar passen. Dat is niet altijd het geval. Wél als we het hebben over goedkope chocolade die vooral veel suiker en melkpoeder en een laag aandeel cacao bevat. De smaak hiervan is vaak vlak, plakkerig en zoet en dit combineert met vrijwel alle theesoorten. Wanneer je chocola van een hogere kwaliteit gaat combineren met thee wordt het een ander verhaal. De smaak wordt complexer en dat kan botsen met thee, zeker als deze een stevig eigen karakter heeft. Maar het kan ook zo zijn dat je juist een heel verrassende smaakexplosie krijgt.

Theetrends van dit moment

Thee is een eeuwenoud product dat zich door de tijden heen enorm heeft ontwikkeld. Deze ontwikkelingen blijven doorgaan tot op de dag van vandaag. De laatste jaren wint thee steeds meer aan populariteit en er is meer aandacht voor de vele mogelijkheden van thee. Er is al zoveel bekend over thee, maar toch komen er ook steeds nieuwe trends bij op het gebied van dit bekende drankje. Wij houden natuurlijk alle ontwikkelingen goed in de gaten. Hier een aantal trends van dit moment.

Koffietijd

Koffietijd? Wat heeft een theesommelier dáár nou mee? Soms meer dan je denkt. Ik vind koffie op zijn tijd best lekker namelijk. Zeker filterkoffie, op zijn V60 gezet. Maar in dit geval heb ik het over het tv-programma Koffietijd.
Afgelopen week vertelde ik daar namens Bredemeijer over thee en hoe je die het beste zet en schenkt. Klein puntje: er was maar een minuut of 5 beschikbaar. Dat is best lastig, om in zo’n korte tijd toch goed uit te leggen wat de essentie is van een lekker kopje thee.

Heet, koud, lauw?

Heet, koud, lauw?
Hoe zit het met de temperatuur van het water voor een perfect kopje thee?In vorige blogs hadden we het al over het belang van kalkarm en vers water en hoe je ijsthee kunt zetten met gewoon koud kraanwater. Daarnaast is de juiste temperatuur voor een warm kopje thee ook van groot belang. Veel mensen vinden groene thee bijvoorbeeld erg bitter. Dat komt ten eerste omdat ze het met kokend water zetten. Hoe heter het water, hoe makkelijker de bittere stoffen in de thee kunnen loskomen.